Tevrat'ta Allah'ın Yaratığı Güzelliklerden Örnekler-Tevrat'ta Evrendeki Düzen ve Yaratılış


Tevrat'ta Allah'ın Yaratığı
Güzelliklerden Örnekler

Allah'ın Cemali

Rab'den tek dileğim, tek isteğim şu: Rab'bin güzelliğini seyretmek,66 mescidinde O'na hayran olmak için ömrümün bütün günlerini O'nun evinde geçirmek. (Mezmurlar, 27:4)
O herşeyi zamanında güzel yaptı. İnsanların yüreğine sonsuzluk kavramını koydu. Yine de insan Allah'ın yaptığı işi başından sonuna dek anlayamaz. (Vaiz, 3:11)
"Var mı Senin gibisi... ya Rab? Senin gibi kutsallıkta görkemli, heybetiyle övgüye değer, harikalar yaratan var mı? (Mısır'dan Çıkış, 15:11)
Egemenlik ve heybet Allah’a özgüdür, yüce göklerde düzen kuran O'dur. (Eyüp, 25:2)

Eşyalardaki Güzellikler

Surlu kentler, verimli topraklar ele geçirdiler. Güzel eşyalarla dolu evlere, kazılmış sarnıçlara, bağlara, zeytinliklere, çok sayıda meyve ağacına sahip oldular. Yediler, doydular, beslendiler ve onlara yaptığın büyük iyiliklere sevindiler. (Nehemya, 9:25)
Onu güzel armağanlarla karşıladın, başına saf altından taç koydun. (Mezmurlar, 21:3)
Bilgi sayesinde odaları her türlü değerli, güzel eşyayla dolar. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 24:4)

Güzel Bitkiler

Asur'a bak! Lübnan'da bir sedir ağacıydı, Ormana gölge salan güzel dalları vardı. Çok yüksekti, tepesi bulutlara erişiyordu. (Hezekiel, 31:3)
Güzellikte eşsizdi. Dalları giderek uzadı, çünkü kökleri bol su alıyordu. (Hezekiel, 31:7)
Sık dallarla o sedir ağacını güzelleştirdim... (Hezekiel, 31:9)
Yaprakları güzeldi, herkese yetecek kadar bol meyvesi vardı. Yabanıl hayvanlar gölgesinde barınıyor, gökte uçan kuşlar dallarına tünüyordu. Her canlı ondan besleniyordu. (Daniel, 4:12)

Güzel Yiyecekler

Yaptığı güzel yemekle ekmeği Yakup'un eline verdi. (Yaratılış, 27:17)
İlk gün meyve ağaçlarının güzel meyvelerini, hurma dallarını, sık yapraklı ağaç dallarını, vadi kavaklarını toplayıp Allah'ınız Rab'bin önünde yedi gün şenlik yapacaksınız. (Levililer, 23:40)

Güzel Mekanlar

Yücelik, ululuk O'nun huzurundadır, güç ve güzellik O'nun mescidindedir. (Mezmurlar, 96:6)
Yiyip doyduğunuzda, güzel evler yapıp yerleştiğinizde... (Yasa'nın Tekrarı, 8:12)
… Konutların ne güzel! (Çölde Sayım, 24:5)
İzin ver de Şeria Irmağı'ndan geçip karşı yakadaki o verimli ülkeyi, o güzel dağlık bölgeyi ve Lübnan'ı göreyim. (Yasa'nın Tekrarı, 3:25)
Güzel tarlalar, verimli asmalar… Neşeli kentteki mutluluk dolu evler için... (Yeşaya, 32:12)
… İnşa etmediğiniz büyük ve güzel kentleri, biriktirmediğiniz iyi eşyalarla dolu evleri, siz emek vermeden kazılmış sarnıçları, dikmediğiniz bağları, zeytinlikleri olan ülkeye götürecek… (Yasa'nın Tekrarı, 6:10)
… Rab'bin size verdiği bu güzel topraklardan... (Yeşu, 23:13)
… Rab'bin size verdiği bu güzel ülkeden… (Yeşu, 23:16)

Güzel Kokular

Güzel koku ve buhur canı ferahlatır, dostun verdiği öğüt insana tatlı gelir. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 27:9)
Güzel kokudan hoşnut olan Rab... (Yaratılış, 8:21)
… Sana getirilen mallar arasında işlenmiş demir, tarçın, güzel kokulu kamış vardı. (Hezekiel, 27:18)
Kral divandayken, Hint sümbülünün güzel kokusu yayıldı. (Ezgiler Ezgisi, 1:12)
"Yemen için sağladığım yiyeceği -ince unu, zeytinyağını, balı güzel kokulu bir sunu olarak onlara sundun. Böyle yaptın" diyor Egemen Rab. (Hezekiel, 16:19)
Hint sümbülü ve safranla, güzel kokulu kamış ve tarçınla, her türlü günnük ağacıyla, mür ve ödle, her türlü seçme baharatla. (Ezgiler Ezgisi, 4:14)
Harun oğlu Elazar ışık için zeytinyağından, güzel kokulu buhurdan, günlük tahıl sunusundan ve mesh yağından -konuttan ve içindeki herşeyden- kutsal yerle eşyalarından sorumlu olacaktır. (Çölde Sayım, 4:16)
Kandil için zeytinyağı, mesh yağıyla güzel kokulu buhur için baharat. (Mısır'dan Çıkış, 25:6)
Harun her sabah kandillerin bakımını yaparken sunağın üzerinde güzel kokulu buhur yakacak. (Mısır'dan Çıkış, 30:7)
Şu nadide baharatı al: 500 şekel sıvı mür, yarısı kadar, yani 250'şer şekel güzel kokulu tarçın ve kamış. (Mısır'dan Çıkış, 30:23)
Bunlardan ıtriyatçı ustalığıyla güzel kokulu kutsal bir mesh yağı yap. Ona kutsal mesh yağı denecek. (Mısır'dan Çıkış, 30:25)
Sonra Rab Musa'ya şöyle dedi: "Güzel kokulu baharat -kara günnük, onika, kasnı ve saf günnük- al. Hepsi aynı ölçüde olsun." (Mısır'dan Çıkış, 30:34)
Bir ıtriyatçı ustalığıyla bunlardan güzel kokulu bir buhur yap.  (Mısır'dan Çıkış, 30:35)
Mesh yağını, kutsal yer için güzel kokulu buhuru tam sana buyurduğum gibi yapsınlar. (Mısır'dan Çıkış, 31:11)
Itriyatçı ustalığıyla kutsal mesh yağı ve güzel kokulu saf buhur yaptı. (Mısır'dan Çıkış, 37:29)
… Mesh yağını, güzel kokulu buhuru, çadırın giriş bölümünün perdesini; tunç sunakla ızgarasını, sırıklarını, bütün takımlarını, kazanı, kazan ayaklığını… Musa'ya gösterdiler. (Mısır'dan Çıkış, 39:33)
Rab'bin kendisine buyurduğu gibi üzerinde güzel kokulu buhur yaktı. (Mısır'dan Çıkış, 40:27)

Güzel Söz

"Korkmanıza gerek yok, size de çocuklarınıza da bakacağım." Yüreklerine dokunacak güzel sözlerle onlara güven verdi. (Yaratılış, 50:21)
Kaygılı yürek insanı çökertir, ama güzel söz sevindirir. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 12:25)
Uygun yanıt sahibini mutlu eder, yerinde söylenen söz ne güzeldir! (Süleyman'ın Özdeyişleri, 15:23)
Yürek temizliğini ve güzel sözleri seven, kralın dostluğunu kazanır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 22:11)
Yüreğimden güzel sözler taşıyor… Dilim usta bir yazarın kalemi gibi olsun. (Mezmurlar, 45:1)
Bilge olmayana ne öğütler verdin! Sağlam bilgiyi pek güzel öğrettin! (Eyüp, 26:3)

Tevrat'ta Evrendeki Düzen ve Yaratılış

Göklerin ve Yeryüzünün Yaratılışı

Başlangıçta Allah göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı... (Yaratılış, 1:1-2)
Allah, "Suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın" diye buyurdu. Ve öyle oldu. Allah gökkubbeyi yarattı. Kubbenin altındaki suları üstündeki sulardan ayırdı. Kubbeye "Gök" adını verdi... (Yaratılış, 1:6-8)
... Rab Allah göğü ve yeri yarattığında… (Yaratılış, 2:4-5)
... Tek Rab Sensin. Gökleri, göklerin göklerini, bütün gök cisimlerini, yeryüzünü ve içindeki herşeyi, denizleri ve içlerindeki herşeyi Sen yarattın... Bütün gök cisimleri Sana kulluk eder. (Nehemya, 9:6)
Allah, "Göğün altındaki sular bir yere toplansın, kuru toprak görünsün" diye buyurdu ve öyle oldu. Kuru alana "Kara", toplanan sulara "Deniz" adını verdi... (Yaratılış, 1:9-10)
Gök ve yer bütün öğeleriyle tamamlandı. (Yaratılış, 2:1)
Ya Rab, Allah'ım, ne ulusun! Görkem ve yücelik kuşanmışsın… Yeryüzünü temeller üzerine kurdun, asla sarsılmasın diye. (Mezmurlar, 104:1, 5)

Işığın Yaratılışı

Allah, "Işık olsun" diye buyurdu ve ışık oldu... Onu karanlıktan ayırdı. (Yaratılış, 1:3-4)

Gece ve Gündüzün Yaratılışı

(Allah) Işığa "Gündüz", karanlığa "Gece" adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu... (Yaratılış, 1:5)
"Dünya durdukça ekin ekmek, biçmek, sıcak, soğuk, yaz, kış, gece, gündüz hep var olacaktır." (Yaratılış, 8:22)

Gök Cisimlerinin Yaratılışı

Allah şöyle buyurdu: "Gökkubbede gündüzü geceden ayıracak, yeryüzünü aydınlatacak ışıklar olsun. Belirtileri, mevsimleri, günleri, yılları göstersin." Ve öyle oldu. Allah büyüğü gündüze, küçüğü geceye egemen olacak iki büyük ışığı ve yıldızları yarattı. Yeryüzünü aydınlatmak, gündüze ve geceye egemen olmak, ışığı karanlıktan ayırmak için onları gökkubbeye yerleştirdi... (Yaratılış, 1:14-17)
Ey Egemenimiz Rab, ne yüce Adın var yeryüzünün tümünde! Gökyüzünü görkeminle kapladın... Seyrederken eserin olan gökleri, oraya koyduğun Ay'ı ve yıldızları, soruyorum kendi kendime: "İnsan ne ki... ?" (Mezmurlar, 8:1-4)

Göklerin Düzen İçinde Yaratılışı

Gündüz ışık olsun diye Güneş'i sağlayan, gece ışık olsun diye Ay'ı, yıldızları düzene koyan, dalgaları kükresin diye denizi kabartan Rab -O'nun adı Herşeye Egemen Rab'dir... (Yeremya, 31:35-36)
Başınızı kaldırıp göklere bakın. Kim yarattı bütün bunları? Yıldızları sırayla görünür kılıyor, her birini adıyla çağırıyor. Büyük kudreti, üstün gücü sayesinde hepsi yerli yerinde duruyor. (Yeşaya, 40:26)
Mevsimlerinde çıkartabilir misin takımyıldızları? Büyük ve Küçük Ayı'ya yol gösterebilir misin? Biliyor musun göklerin yasalarını?... (Eyüp, 38:32-33)

Dünya'nın Uzaydaki Konumu

O boşluğun üzerine kuzey göklerini yayar, hiçliğin üzerine Dünya'yı asar. (Eyüp, 26:7)

Güneş’in Yörüngesi

Güneş doğuyor, Güneş batıyor, ve yerine, hep doğduğu yere koşuyor. (Vaiz, 1:5)

Rüzgarların Bir Düzen İçindeki Hareketi

Rüzgar güneye gider, kuzeye döner, döne döne eserek hep aynı yolu izler. (Vaiz 1, 1:6)

Sulardaki Döngü ve Düzen

Allah öyle büyüktür ki… Su damlalarını yukarı çeker, buharından yağmur damlatır. Bulutlar nemini döker, insanların üzerine bol yağmur yağdırır. (Eyüp, 36:26-28)
Rüzgara güç verdiği, suları ölçtüğü, yağmura kural koyduğu, yıldırıma yol açtığı zaman, (Eyüp, 28:25-26)
Gökten inen yağmur ve kar, toprağı sulamadan, yeri yeşertmeden, ekinciye tohum, yiyene ekmek vermeden nasıl göğe dönmezse... (Yeşaya, 55:10)
Bulutları oluşturduğunda, denizin kaynaklarını güçlendirdiğinde, sular buyruğundan öte geçmesinler diye denize sınır çizdiğinde, Dünya'nın temellerini pekiştirdiğinde... (Süleyman'ın Özdeyişleri, 8:29)
Dağları aşıp derelere aktı, onlar için belirlediğin yerlere doğru. Bir sınır koydun önlerine, geçmesinler, gelip yeryüzünü bir daha kaplamasınlar diye. (Mezmurlar, 104:8-9)
Bütün ırmaklar denize akar, yine de deniz dolmaz. Irmaklar hep çıktıkları yere döner. (Vaiz 1, 1:7)

Atmosferin Koruyucu Özelliği

... Gökleri perde gibi geren, ... çadır gibi kuran O'dur. (Yeşaya, 40:22)

Hayvanların Yaratılışı

Allah, "Sular canlı yaratıklarla dolup taşsın, yeryüzünün üzerinde, gökte kuşlar uçuşsun" diye buyurdu. Allah büyük deniz hayvanlarını, sularda kaynaşan canlıları ve uçan çeşitli varlıkları yarattı. Allah, "Verimli olun, çoğalın, denizleri doldurun, yeryüzünde kuşlar çoğalsın" diye buyurdu... (Yaratılış, 1:20-22)
Allah, "Yeryüzü çeşit çeşit canlı yaratık, evcil ve yabanıl hayvan, sürüngen hasıl olsun" diye buyurdu. Ve öyle oldu. Allah çeşit çeşit yabanıl hayvan, evcil hayvan, sürüngen yarattı. (Yaratılış, 1:24-25)
Eserlerin üzerine onu (insanı) egemen kıldın, herşeyi ayaklarının altına serdin; davarları, sığırları, yabanıl hayvanları, gökteki kuşları, denizdeki balıkları, denizde kıpırdaşan bütün canlıları. Ey Egemenimiz Rab, ne yüce Adın var yeryüzünün tümünde! (Mezmurlar, 8:6-9)

Bitkilerin Yaratılışı

Allah, "Yeryüzü bitkiler, tohum veren otlar, türüne göre tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları hasıl etsin" diye buyurdu ve öyle oldu. Yeryüzü bitkiler, türüne göre tohum veren otlar, tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları hasıl etti... (Yaratılış, 1:11-12)
"İşte yeryüzünde tohum veren her otu, tohumu meyvesinde bulunan her meyve ağacını size veriyorum. Bunlar size yiyecek olacak. Yabanıl hayvanlara, gökteki kuşlara, sürüngenlere -soluk alıp veren bütün hayvanlara- yiyecek olarak yeşil otları veriyorum." Ve öyle oldu. (Yaratılış, 1:29-30)

İnsanın Yaratılışı

Rab Allah Adem'i topraktan yarattı ve... yaşam soluğu (Allah’ın Ruhundan üflemesi) üfledi. Böylece Adem yaşayan varlık oldu. (Yaratılış, 2:7)
Allah, "İnsanı ... yaratalım" dedi, "Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun."... (Allah) insanları erkek ve dişi olarak yarattı. (Yaratılış, 1:26-27)
Onları erkek ve dişi olarak yarattı ve kutsadı. Yaratıldıkları gün onlara "İnsan" adını verdi. (Yaratılış, 5:2)
Size kaslar verecek, üzerinizde et oluşturacağım, sizi deriyle kaplayacağım. İçinize ruh koyacağım, canlanacaksınız. O zaman Benim Rab olduğumu anlayacaksınız. (Hezekiel, 37:6)
Bana et ve deri giydirdin, beni kemiklerle, sinirlerle ördün. Bana yaşam verdin, sevgi gösterdin… (Eyüp, 10:11-12)
Toprağa dönünceye dek ekmeğini alın teri dökerek kazanacaksın. Çünkü topraksın, topraktan yaratıldın ve yine toprağa döneceksin. (Yaratılış, 3:19)
Ana rahmindeki çocuğun nasıl ruh ve beden aldığını bilmediğin gibi, herşeyi yaratan Allah'ın yaptıklarını da bilemezsin. (Vaiz, 11:5)
Seni yaratan, rahimde sana biçim veren, sana yardım edecek olan Rab şöyle diyor... (Yeşaya, 44:2)

Darwinist 'Tabiat Ana' İnancının Sapkınlığı

Onlar ağaca, 'babamsın', taşa, 'bizi sen doğurdun' derler. Çünkü Bana yüzlerini değil, sırtlarını çevirdiler... (Vaiz, 1:27)

Güzel Ahlakın Sağlığa Olumlu Etkisi

Rab'den kork, kötülükten uzak dur. Böylece bedenin sağlık ve ferahlık bulur. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 3:7-8)
Huzurlu yürek bedenin yaşam kaynağıdır, hırs ise insanı için için yer bitirir. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 14:30)
Rab korkusu ömrü uzatır... (Süleyman'ın Özdeyişleri, 10:27)
Doğruluğun ve sevginin ardından koşan, yaşam, gönenç ve onur bulur… (Süleyman'ın Özdeyişleri, 21:21)
Alçakgönüllülüğün ve Rab korkusunun ödülü, zenginlik, onur ve yaşamdır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 22:4)
Hoş sözler petek balı gibidir, cana tatlı ve bedene şifadır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 16:24)
İç ferahlığı sağlık getirir, ezik ruh ise bedeni yıpratır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 17:22)
Gülen gözler yüreği sevindirir, iyi haber bedeni ferahlatır. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 15:30)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder